Wat zijn cyclische aandelen?
Cyclische aandelen zijn aandelen van bedrijven die zeer conjunctuurgevoelig zijn. Deze aandelen vertonen grotere sprongen bij wijzigingen in de economische situatie van het moment. Een cyclisch aandeel zal snel herstel van de markt kunnen aantonen, maar is eveneens een indicator voor een neerwaartse beweging. Deze aandelen passen binnen een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Een actieve belegger kan met behulp van cyclische aandelen sneller grote marktbewegingen opmerken en inspelen op de verwachte beweging van de beurs.
Voorbeelden van cyclische aandelen
Een type bedrijf dat onder de cyclische noemer valt, is een bedrijf dat gevoelig is aan economische veranderingen. Zo zijn bedrijven die actief zijn in de tewerkstelling hét schoolvoorbeeld van cyclisch. Wanneer de economie weer herstelt na een periode van laagconjunctuur, zie je doorgaans dat de tewerkstelling weer aantrekt. Bedrijven die actief zijn in recrutering of bijvoorbeeld interim jobs zullen als eerste zeer sterk gaan reageren op die veranderingen in de economie.
Bedrijven die handelen in luxe, zoals bijvoorbeeld hotels, handtassen of dure merken van drank, zullen ook sneller op een herstel reageren dan andere aandelen. Als de marktomstandigheden herstellen, zullen mensen weer sneller luxe kopen, maar in dalingen zullen dit soort producten als eerste uit het budget worden geschrapt.
Wagens of de grondstoffen die erin verwerkt zitten, worden ook gezien als cyclische producten. Bedrijven die producten produceren die levensnoodzakelijk zijn, worden niet gezien als cyclisch, omdat dit soort producten altijd zal worden gekocht, ongeacht de economische situatie.
Cyclische aandelen: voor wie?
Ben je een belegger die niet bang is voor wat volatiliteit in zijn portefeuille? Begrijp je de koersbeweging van aandelen en zoek je ook een paar opportuniteiten die je ook geld kunnen opleveren wanneer de markt daalt via short posities? Dan kunnen aandelen in cyclische bedrijven wel binnen jouw portefeuille passen. Deze aandelen vallen niet onder de defensieve aandelen. Ze worden eerder aangeraden aan beleggers met een dynamisch profiel. Begrijp jij de economische cyclus? Ken je de technieken om ook te speculeren in dalende markten? Dan kun je zeker en vast overwegen om in aandelen van cyclische bedrijven te beleggen.
Veel beleggers investeren niet rechtstreeks in dit soort aandelen. Ze gebruiken wel de cyclus van hun koers bij wijze van trend, om de rest van hun portefeuille te structureren naar de verwachting van de financiële markten.
Hoe te vinden?
Hoe weet je nu wat een typisch cyclisch aandeel is? Deze aandelen noteren namelijk, net als gewone aandelen, in de standaard indexen. Uiteraard kan je je logische analyse hierop loslaten en nagaan wat voor bedrijven als eerste gaan reageren bij grote economische veranderingen. Daarnaast zijn er steeds indexen die bepaalde types van aandelen volgen, zoals bijvoorbeeld alles wat biotech betreft, of enkel consumptiegoederen. Dit soort indexen bestaan ook voor cyclische aandelen. De inhoud van deze indexen is vrij consulteerbaar op de website van hun aanbieders. Beleggers die niet meteen een specifieke selectie wensen te maken van aandelen kunnen ook op deze indexen inspelen via bijvoorbeeld een tracker of thematische fondsen.
Conclusie: houd rekening met volatiliteit
Overweeg je een belegging in aandelen met een cyclisch karakter? Houd dan absoluut rekening met de volatiliteit van dit aandeel. Dankzij zijn grote schommelingen kan je meesurfen op de positieve golven van een economisch herstel, maar het tij kan keren. Voor beleggers met ervaring kunnen ze zelfs opportuniteiten bieden in geval van dalende markten, dankzij de short posities die kunnen genomen worden. Wie dit soort aandelen begrijpt en de risico's wegens hun hoge volatiliteit wenst te aanvaarden, kan mooie winsten boeken.
Dagelijks de beste aandelen analyses.