Wat zijn Bollinger Bands?
De Bollinger Bands indicator is een handige tool voor technische analyse in de financiële markten. De indicator is vernoemd naar zijn bedenker, John Bollinger, en helpt beleggers om te zien hoe volatiel een belegging is en om mogelijke koop- en verkoopsignalen te identificeren.
Hoe werkt de Bollinger Bands indicator?
De Bollinger Bands indicator bestaat uit een drietal lijnen die om de prijs van een belegging heen worden getekend. De bovenste lijn geeft de bovenste band aan, de onderste lijn geeft de onderste band aan, en de middellijn is de simpele moving average van de belegging over een bepaalde periode. Dit is meestal een 20-daags voortschrijdend gemiddelde van de prijs. Als de prijs van de belegging dichter bij de bovenste band komt, kan dit een signaal zijn dat de belegging overbought is en dat een daling van de prijs mogelijk is. Aan de andere kant, als de prijs van de belegging dichter bij de onderste band komt, kan dit een signaal zijn dat de belegging oversold is en dat een stijging van de prijs mogelijk is.
Hoe gebruik je de Bollinger Bands indicator in de praktijk?
Om de Bollinger Bands indicator te gebruiken, moet je eerst een grafiek openen van je asset die je wilt analyseren. Vervolgens kun je de indicator toevoegen aan de grafiek door naar het menu te gaan waar je de technische indicatoren kunt vinden en de Bollinger Bands indicator te selecteren. Je zult vervolgens een aantal instellingen kunnen kiezen, zoals de periode van de moving average (standaard 20) en de breedte van de bands (standaard een waarde van 2). Zodra je de instellingen hebt gekozen, zal de indicator op de grafiek worden getekend en kun je deze gebruiken om de volatiliteit van de belegging en mogelijke koop- en verkoopsignalen te analyseren.
Meest gestelde vragen over de Bollinger Bands indicator
Wat is de relatie tussen Bollinger Bands en volatiliteit?
Bollinger Bands zijn ontworpen om de volatiliteit van een financiële markt te meten. Wanneer de bands dicht bij elkaar komen, duidt dit op lage volatiliteit en wanneer de bands ver uit elkaar komen, duidt dit op hoge volatiliteit. Dit kan handelaren helpen om beter in te schatten hoe risicovol een bepaalde markt op dat moment is.
Zijn Bollinger Bands betrouwbaar?
Net als elke andere technische analyse tool, zijn Bollinger Bands niet perfect en zijn ze niet altijd betrouwbaar. Ze kunnen handelaren helpen bij het identificeren van mogelijke koop- en verkoopmogelijkheden, maar ze moeten altijd worden gebruikt in combinatie met andere analysemethoden en fundamentele analyses om de meest betrouwbare beslissingen te nemen.
Dagelijks de beste aandelen analyses.