Wat is de MACD-indicator

De MACD-indicator is een populair hulpmiddel voor technische analyse en wordt veel gebruikt door beleggers en traders. In dit artikel leggen we uit hoe de MACD-indicator werkt en beantwoorden we de meest gestelde vragen over deze indicator.

Hoe werkt de MACD-indicator?

De MACD, of Moving Average Convergence/Divergence, is een trendvolgende indicator die gebruikmaakt van twee gemiddelden van de koers om het momentum en de trendrichting van een asset te identificeren. De MACD wordt berekend door het verschil te nemen tussen een langzame en een snelle exponentiële voortschrijdend gemiddelde (EMA) van de koers. De standaardinstellingen voor deze gemiddelden zijn 12 en 26 dagen, maar deze kunnen worden aangepast aan de behoeften van de trader.

Een gemiddelde van de MACD-lijn wordt ook berekend, de zogenaamde signaallijn. Deze signaallijn dient als trigger voor koop- en verkoopsignalen. Wanneer de MACD boven de signaallijn kruist, is dit een koopsignaal, terwijl een kruising van de MACD onder de signaallijn een verkoopsignaal is.

Meest gestelde vragen over de MACD-indicator

Wat zijn de voordelen van de MACD-indicator?

De MACD-indicator is een krachtige tool voor technische analyse omdat het momentum en trendrichting van een beleggingsinstrument kan identificeren. Dit kan beleggers en traders helpen om inzicht te krijgen in de sterkte van de huidige trend en de mogelijke richting van de koers in de toekomst. Bovendien biedt de MACD-indicator duidelijke koop- en verkoopsignalen, wat het makkelijker maakt om op basis hiervan handelsbeslissingen te nemen.

Wanneer is de MACD-indicator het meest effectief?

De MACD-indicator is het meest effectief in marktomstandigheden met een duidelijke trend. Wanneer de markt zich in een range bevindt of als er sprake is van een zijwaartse beweging, kan de MACD minder betrouwbare signalen geven. In deze omstandigheden is het raadzaam om andere indicators te gebruiken of om extra voorzichtig te zijn bij het interpreteren van de signalen van de MACD.