Wat is een obligatie ladder?

Een obligatie ladder is een beleggingsstrategie die wordt gebruikt om het risico te spreiden en tegelijkertijd te profiteren van potentiële rentestijgingen. Bij deze strategie worden obligaties met verschillende looptijden gekocht, waardoor de belegger een "ladder" van obligaties heeft.

Hoe werkt een obligiatie ladder?

Om te beginnen worden obligaties met korte looptijden gekocht, zoals obligaties met een looptijd van één tot drie jaar. Wanneer deze obligaties bijna aflopen, worden nieuwe obligaties met langere looptijden gekocht, zoals obligaties met een looptijd van tien jaar. Door dit proces te herhalen, kan de belegger ervoor zorgen dat er altijd obligaties zijn die binnenkort aflopen en opnieuw geïnvesteerd kunnen worden.

Waarom zou ik het gebruiken?

Een voordeel van de obligatie ladder is dat het risico gespreid wordt. Als de rente stijgt, zullen de obligaties met lange looptijden waarschijnlijk minder waard worden, omdat deze minder aantrekkelijk zijn voor beleggers. Aan de andere kant, als de rente daalt, zullen de obligaties met korte looptijden waarschijnlijk meer waard worden, omdat ze snel opnieuw geïnvesteerd kunnen worden.

Daarnaast kan de obligatie ladder ook helpen om te profiteren van potentiële rentestijgingen. Wanneer de rente stijgt, zullen de obligaties met korte looptijden waarschijnlijk meer waard worden, omdat deze snel opnieuw geïnvesteerd kunnen worden tegen een hogere rente.

In het algemeen is de obligatie ladder een effectieve manier om het risico te spreiden en tegelijkertijd te profiteren van potentiële rentestijgingen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het rendement van deze strategie afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de rente en de kredietwaardigheid van de uitgevende partij. Als u overweegt om een obligatie ladder te gebruiken, is het altijd verstandig om advies in te winnen van een financiële professional.