Wat is de OBV indicator?

De OBV-indicator (On Balance Volume) is een technische analyse-indicator die wordt gebruikt om het totale handelsvolume van een asset te meten. De indicator is ontwikkeld door Joseph Granville en wordt gebruikt om de verhouding tussen koop- en verkoopdruk in de markt te bepalen.

Hoe werkt OBV?

De OBV-indicator werkt op basis van het principe dat een stijging van het handelsvolume vaak een voorteken is van een stijgende koers, terwijl een daling van het handelsvolume vaak een voorteken is van een dalende koers. Dit komt doordat een toenemend handelsvolume vaak wordt gezien als een teken dat er meer handelaren zijn die bereid zijn om te kopen of te verkopen, wat kan leiden tot een koersverandering.

Hoe wordt de OBV indicator berekend?

Om de OBV-indicator te berekenen, wordt het huidige handelsvolume vergeleken met het vorige handelsvolume. Als het huidige handelsvolume hoger is dan het vorige handelsvolume, wordt het verschil toegevoegd aan de totale OBV-waarde. Als het huidige handelsvolume lager is dan het vorige handelsvolume, wordt het verschil afgetrokken van de totale OBV-waarde. Dit proces wordt voortgezet voor elke periode in de gegevens die wordt geanalyseerd.

Hoe interpreteer ik de OBV op mijn grafieken?

De OBV-indicator kan worden weergegeven op een grafiek, waarbij de waarde van de OBV-indicator wordt weergegeven als een lijn die stijgt of daalt afhankelijk van de verhouding tussen koop- en verkoopdruk in de markt. Een stijgende lijn kan worden gezien als een teken van toenemende koopdruk, terwijl een dalende lijn kan worden gezien als een teken van toenemende verkoopdruk.

Tot slot

De OBV-indicator kan worden gebruikt in combinatie met andere technische analyse-indicatoren om beleggers te helpen bij het bepalen van de juiste tijd om in of uit een belegging te stappen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de OBV-indicator geen voorspellende waarde heeft en enkel kan worden gebruikt als een hulpmiddel bij het analyseren van de markt.