Wat is de VWAWP indicator?

De VWAP-indicator (Volume Weighted Average Price) is een technische indicator die wordt gebruikt door traders om de gemiddelde prijs van een asset te bepalen, afgezet tegen het totale handelsvolume. De VWAP-indicator kan worden gebruikt als een hulpmiddel bij het bepalen van de trend van een belegging, en kan ook worden gebruikt om te bepalen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is. Als de huidige prijs boven de VWAP-indicator ligt, kan dit een teken zijn van een opwaartse trend. Aan de andere kant, als de huidige prijs onder de VWAP-indicator ligt, kan dit een teken zijn van een neerwaartse trend.

VWAP berekenen

De VWAP-indicator kan worden berekend door het totale handelsvolume te vermenigvuldigen met de afzonderlijke prijzen van elk transactie en vervolgens het totale resultaat te delen door het totale handelsvolume. Dit geeft de gemiddelde prijs van een asset weer, afgezet tegen het totale handelsvolume.

Trends

Een veelgestelde vraag over de VWAP-indicator is hoe het kan worden gebruikt om de trend van een belegging te bepalen. De VWAP-indicator kan worden gebruikt om de huidige prijs van een asset te vergelijken met de gemiddelde prijs, om te bepalen of het instrument onder- of bovengewaardeerd is.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de VWAP-indicator slechts een hulpmiddel is en geen garantie voor succes biedt. Net als alle technische indicatoren, is het belangrijk om de VWAP-indicator te gebruiken in combinatie met andere analysemethoden en -tools om een compleet beeld van de markt te krijgen.